RSS

Geekizmo priepuolis, arba progresija nuo raganiaus Geralto iki akmens amžiaus šamanistikos

14 Jun
Geekizmo priepuolis, arba progresija nuo raganiaus Geralto iki akmens amžiaus šamanistikos

Oficiali Ulmo muziejaus Löwenmensch kopija.

Kaip kartais suveikia reklama.

Kažkada čia FB išmetė berods „KuroNeko“ reklamą su žaidiminio raganiaus Geralto figūrėle. Ir tai privertė susimąstyti – kaip čia yr? Aš kaip ir geekas, bet jokio tokio geekiško dalyko namie neturiu. Jokios figūrėlės ar statulėlės iš geekų pasaulio.

Blemba, negerai kažkaip. Gal aš ne geekas vis dėlto? Negerai čia būtų, jei taip.

Nuėjau pažiūrėt pas „KuroNeko“ to Geralto. Geraltą kaip personažą aš labai mėgstu – bet tik tą knyginį. Žaidiminį dar so so, bet jau serialinį – tai jau ne. Nes aš puristas, ir man viskas turi būti taip, kaip pirminiam šaltinyje nurodyta. O ten aiškiai parašyta – Geraltas tokią fizionomiją turėjo, kad į ją antrą kartą žiūrėti pernelyg nesinorėjo (tai jau pirmoje knygoje paminima). Ir dar vienoje iš vėlyvesnių knygų yra scena, kur paaiškėja, kad jis barzdos nemėgsta, ir tik ieško progų nusiskust. Tuo tarpu tiek žaidime, tiek seriale Geraltas – nulaižytas krasavčegas. Yuck.

Tai ne, Geraltas atkrito. Tada pradėjau galvoti – o gal yra dar koks personažas, kokio statulėlę norėčiau turėti? Taip, yra. Miles Vorkosigan iš Louis McMaster Bujold knygų serijos. Toks Tyrionas Lannisteris in scifi world. Mažas, defektyvinis, susisukęs, neurotiškas ir ekstremaliai protingas. Bet jo statulėlės tikrai nebus, nes jis niekaip vizualizuotas nebuvo iki šiol, niekur.

Na o visa kita – sorry, bet popsa. Ar bent nesugalvojau nieko doro, kas man įtiktų.

Bet statulėlės manija kažkaip išliko. Reikia statulėlės, nors tu ką. Tik nežinau, kokios.

Ir va kažkaip, eilinį kartą rengiant straipsnį apie visokius archeologinius atradimus, šovė mintis – o vat būtų geras, jei Willendorfo Veneros replika! Juolab, kad ir originalą esu matęs (well, ar bent jau tai, kas eksponuojama Vienos muziejuje).

Bet ar žinojote, kad Venerų buvo/yra ir daugiau?

Bet vėl gi – atsirado net keli „bet“. Pirma, nepavyko rasti normalios kokybės replikos už protingą kainą (įskaičiuojant ten visokius siuntimus ir išmuitinimus), antra – iš tiesų nelabai aišku, ką ten tiksliai ta Venera vaizduoja. Yra versija, kad čia yra seniausia žinoma žmonijos porno (čia būtų cool!), ir kad sekso žaisliukas. Na bet trečia ir svarbiausia – na, ne visai mano skonio toks kūrinys. Backgroundas įkvepia, bet pats vaizdas – ne itin. Tiksliau, neįkvėpė nė vienos matytos akmens amžiaus Veneros vaizdas (o jų ten toli gražu ne viena surasta yra). Nors beje, apie jas visai įdomi teorija yra.

Tai ir vėl likau be figūrėlės. Bet jau supratau, ko noriu – kažkokios archeologinės replikos. Su stipriu užtaisu.

Ir štai kažkaip vieną dieną vėl rengiant archeostraipsnį, iš atminties iškilo – Holšteino liūtažmogis! 40 000 metų senumo, seniausia žinoma antropomorfinė skulptūrėlė, atrodo visiškai jėgovai, ir dar akivadžiai šamanistinis. Tiesiog tobula.

Kad tik replika būtų!

Ir per daugmaž minutę surandu. Turi pats Ulmo muziejus, kuriame ir originalas saugomas. Tiksliau, turi jo webshopas – nu visiškai pasaka! Ir kaina dar visai proto ribose. Ir dar parašyta „Limited edition“ (geekiški kolekcionieriai supras. Susigės, bet supras).

Šiek tiek nerimaudamas, kad fokiečiai nepalaikytų manęs kokiu aferistu ir nenumotų ranka, padarau užsakymą, bet iškart nėra galimybės daryti apmokėjimą, ir tai neramina. Tada – savaitės tyla, bet galiausiai mailu sulaukiu ranka išrašytos sąskaitos skeno iš kažkokios frau su muziejiniu mailu. Ir dar grynai fokiško skeno. Gerai, kad nuo šūlės laikų muteršprachę dar kažkiek ferštėjinu.

Apmoku, ir mėnesiui vėl stoja tyla.

Rašau dar tai frau, ar viskas OK, ar mokėjimai pasiekė, bet gaunu autoreply, kad ji urlaubose iki kažkada ten. Scheisse!

Na bet va, šiandien jau atsiėmiau iš pašto. Ir ant mano stalo stovi sumažintas (originalas – apie 30 cm, replika – 15 cm) vėlyvojo paleolito velniažin tiksliai kas, bet atrodo visiškai osom.

Oficiali Ulmo muziejaus Löwenmensch kopija.

Tai va. O kokias išvadas matau iš viso šito?

1) Negali sakyti, kad FB reklamos neveikia. Tik kartais jos suveikia visiškai nenumatytai :) Sorry, „KuroNeko“ :)
2) Mokėti bet kurią kalbą atsiperka. Gal ne finansiškai (bo čia pavyzdys vien apie babkių išleidimą. Nors gal kada kokiu nors būdu ir atsipirks. Kartais keisčiausi dalykai keisčiausiais būdais atsiperka), bet entelektualiai tikrai atsiperka.
3) Fokietija yra nė velnio neinternacionali. Sąskaitos į užusienį fokiečių kalba, for-f-sake! Bet čia jau senos žinios, pats su tuo susiduriu jau ne vieną dešimtetį. Gaila tik, kad situacija nesikeičia.
4) Ne išvada, bet klausimas. Kodėl Lietuvos Nacionalinis muziejus dar neturi Briedžių Briedės replikos pardavimui? Ir kai jau turės – ar bus pasiruošta worldwide shipmentui? IMHO būtų labai osom, jei būtų.

 
Komentarai įrašui Geekizmo priepuolis, arba progresija nuo raganiaus Geralto iki akmens amžiaus šamanistikos yra išjungti

Posted by on 2021 birželio 14 in Istorija, Taaaip...

 

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos